Fotoblog aneb můžete se těšit na několik zajímavých článků…

jrumanek / Blog, Jak fotografovat, Návody / / 0 Comments / 1 to se mi líbí

Poslední dobou se mi stále častěji množí dotazy, jak dlouho fotím, proč fotím, s čím fotím, kde jsem se dozvěděl všechny ty informace, kde jsem se naučil to či ono, jak se fotí tak “hezké” fotky, apod.

V první řadě, bych rád napsal, že mě moc těší, že se vám mé fotografie líbí. Každého určitě potěší, když slyší pochvalná slova a i já jsem za to vděčný. Nefotím však proto, abych čekal chválu, ale hlavně proto, že mě to skutečně moc a moc baví. Pohled skrze hledáček fotoaparátu mě vždy strhne a především krajina a její barvy jsou úchvatné.

Fotit jsem začal v roce 2006. Nenazýval bych to ale focením v pravém slova smyslu 🙂  a raději bych řekl, že jsem začal mačkat spoušť. Pamatuji si, že jsem fotil skutečně vše. Všechny akce v mém okolí, krajinu, zvířectvo, každý strom, který se pohnul ve větru. No prostě vše co mi přišlo do cesty. Nafotil jsem tisíce většinou průměrných fotek, ale čas od času se podařila i nějaká skutečně hezká fotografie. Když se na to dívám zpětně, tak i to kvantum fotografií mělo svůj smysl. Člověk může číst spoustu knih a odborných článků, ale bez praxe by se jen těžko něco naučil, proto mám i pro vás radu: Foťte, foťte, foťte a uvidíte, že to přinese kýžený výsledek! A jestli si i vy připadáte jako já před několika lety, tak vám zkusím prostřednictvím mých článků vysvětlit, jak se můžete posunout dále, jak vyfotíte a upravíte fotografie tak, abyste si je s radostí pověsili doma na zeď nebo vás dokonce oslovili druzí, že by je chtěli domů, do kanceláře, do knihy nebo pro někoho jako dárek.

Mám to štěstí, že vidím věci, tak nějak z jiného úhlu a díky tomu umím vytvořit krásnou fotografii. Mám ohromnou radost, když se mi podaří vyfotit krajinu, kterou lidé v mém okolí dokonale znají a já ji díky svému úhlu pohledu a načasování přirozeného světla zachytím tak, až se tají dech a mnozí to místo ani nepoznají. Úžas a krátké zamyšlení – to je přesně to, čeho chci výslednou fotografií dosáhnout…

Mezi mé oblíbené fotografie patří i tato fotografie trojáků při západu slunce. Je to jedna z prvních fotografií, které jsem vyfotil a mám ji i s odstupem let pořád moc rád a dokonce se dostala i na obálku knihy “Za dlúhých večerů…” (Petr Odehnal, 2012)

Abych nezabíhal do velkých detailů, tak pouze zmíním, že jak čas běžel, tak přibývaly zkušenosti, přečetl jsem spoustu knih a článků o fotografování, navštívil jsem několik zajímavých fotokurzů, hodně jsem fotografoval a postupně jsem si formoval pohled na fotografii. Vyzkoušel jsem mnoho fotografických žánrů, nicméně mě to stále více a více táhlo ke krajinářské fotografii a tu fotím nejraději.

Jak jste si mohli přečíst, je toho skutečně mnoho a rád vás zasvětím do tajů fotografie.

V následujících článcích se můžete těšit např. na tato témata:

  • Jak začít
  • O světle
  • Jak fotografovat v zimě
  • Tipy na focení
  • ISO, clona, čas
  • Jak rychle a jednoduše upravit fotografie

Pokud vás zaujal tento článek nebo jste zvědaví na některé z dalších témat, tak mi zde zanechte váš email a já vás budu o všem pravidelně informovat. Pokud by vás čtení přestalo bavit, tak se můžete kdykoliv odhlásit.

A nakonec pro zajímavost několik statistických údajů:

  • fotím cca 12 let,
  • moje databáze čítá 81 243  fotografií,
  • celkem mám uloženo cca 4,5 TB dat, tj. 4947802324992 B,
  • ve 435 adresářích 🙂


Napsat komentář